A komáromi vizilabdasport elismerése

Ondrej Gajdáč emlékérmet kapott Prágában

Január 19-én Prágában gálaestet rendeztek a Csehszlovák Amatőr Úszószövetség megalapításának centenáriuma alkalmából.
Az eseményre nyolcszáznál is több vendég kapott meghívót Csehországot, Szlovákiát, illetve a Nemzetközi Úszószövetséget képviselve. Az ünnepséget a Csehországi- és a Szlovákiai Úszószövetség közösen rendezte, s arra meghívták városunk vízilabdasportjának egykori kiválóságait is. Ott volt Ondrej Gajdáč, a szlovák vízilabda válogatott sikeres edzője; Fekete István, aki huszonöt esztendőn át töltötte be a Komáromi Vízilabdaklub elnöki tisztségét, és öt, komáromi nevelésű remek vízilabdás: Gergely István, Gergely Mihály, Gabriel Gallovich, Patrik Kedro és Nagy Marcell.
Az említett játékosok a szlovák junior válogatott csapat kulcsembereiként 1995-ben nagyban hozzájárultak a junior vízilabda világbajnokságon a bronzérem megszerzéséhez. Ezt a rendkívüli sikert azóta nem sikerült túlszárnyalni, hiszen a szlovák csapatot csak az aranyérmes, vízilabda-nagyhatalomnak tekintett magyarok, illetve az ezüstérmes görögök előzték meg! Gergelyék maguk mögé utasították például az ausztrálokat is! Ráadásul Gergely Istvánt, aki ma már kétszeres olimpiai bajnok, választották a világbajnoki mezőny legjobb kapusának!
A gálán Odrej Gajdáč edzőt emlékéremmel tüntették ki, hiszen munkája - 1989 és 2016 között - a junior és felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként az eltelt száz esztendő legkiválóbb teljesítményei közé tartozik. Ondrej Gajdáč edzőként 15 világ- és Európa bajnokságon vett részt, s ért el „történelmi” sikereket a válogatottak élén. 2003-ban a férfiakkal hetedik lett Európában, majd nyolcadik a világbajnokságon, a juniorokkal pedig negyedik az Európa-bajnokságon, illetve harmadik a világbajnokságon!
Szakmai elismertsége a Szlovák Vízilabda Szövetség mellett működő Edzői Tanács székébe emelte; ezt a tisztséget öt évig látta el. Jelenleg a Komáromi Vízilabdaklub elnöke.

Lát esélyt a korábbi sikerek, köztük a juniorok világbajnoki bronzérme megismétlésére? – kérdeztük Ondrej Gajdáčot,
- Esély mindig van, de tény, hogy a szlovák vízilabdasport helyzete manapság merőben más, mint régebben. A fiatalok már ritkábban választják sportágunkat, hiszen a sikeresség ára a kemény munka és lemondás. Pedig a komáromi edzési lehetőségek javultak, hiszen megújult városunk huszonöt méteres medencéje és a fedett uszoda is. Mégsem tudunk fenntartani egy állandó játékoskeretet. Ez a helyzet az elmúlt tíz esztendő folyamán alakult ki, de nem csak nálunk, hanem egész Szlovákiában. Más sportágak is hasonló cipőben járnak.
Véleményem szerint a társadalom viszonylagos jólétet biztosít, elkényelmesedtünk, és sem a szülők, sem a gyerekek nem hajlandók úgy élni, ahogy azt a rendszeres, eredményes sportolás megkívánná. Mégis derűlátó vagyok, mert hiszek abban, hogy a szülők és gyermekeik felismerik: az egészséges életmód alapja a rendszeres sportolás is.

text: Ľ. B.

A felvételen az 1995-ös ifjúsági vizilabda világbajnokság bronzérmes csapata. Álló sor balról jobbra: Ondrej Gajdáč edző, Pavol Sirotný segédedző, Martin Kertész, Tomáš Dolný, MUDR. Dušan Holas sportorvos, Gergely István, Nagy Marcell, Patrik Kedro, Gejza Gyurcsi, Gergely Mihály, Peter Holas. Ülő sor balról jobbra: Vlastimil Kratochvíl, a Szlovák Vizilabdaszövetség elnöke, Marian Prostredný, Peter Nižný, Milan Cipov, Fekete István csapatvezető, Dušan Holas, Gabriel Gallovich.