Átadták az idei Pro Urbe- és Polgármesteri-díjakat

A Komáromi Napok rendezvénysorozata minden évben a két Komárom közös, ünnepi képviselő-testületi ülésével veszi hivatalosan kezdetét. A sokéves hagyománynak megfelelően ezen az eseményen, amelyet idén a dél-komáromi városháza dísztermében tartottak, adták át az idei Pro Urbe- és Polgármesteri-díjakat.

Városunk két Pro Urbe-díjast köszöntött. Elsőként a GIMISZ Diákszínpad képviselői vehették át az elismerést, amelyet a csoport kimagasló művészeti tevékenységgel és közszolgálattal érdemelt ki.

– Huszonöt év alatt több mint ezer diák szerepelt a Gimiszben. Mindvégig azt a célt követtük, hogy diákjaink tanuljanak meg szerepelni, kiállni a színpadra. Természetesen mindenkiből nem lehet főszereplő, de közösen, csapattagként mindenki tud maradandót alkotni. Egy olyan érzés keríti hatalmába, amire később is nagyon szívesen emlékezik vissza – mondta el  Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója.

– Mindent eljátszottunk,  a világ és a magyar musical-irodalmának színe-javát. Voltak bizony nagyon jól sikerült előadások, amikre büszke is vagyok, de a lényeg nem is ez, hanem az a hihetetlen sok élmény, az a nagyon nagy adag szeretet, ami azóta is kísér engem, hogyha végigmegyek a városon. Olyankor, ha találkozom a volt Gimisz-esekkel, megsüvegelnek, köszönnek és érezhető, hogy a kölcsönös szeretet a mai napig bennünk van. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb – nyilatkozta Kiss Péntek József, aki húsz évet töltött a Gimisz rendezői székében.

A jubiláló, idén 80. életévét betöltő Bende István kiemelkedő társadalmi tevékenységét Pro Urbe-díjjal jutalmazta városunk képviselőtestülete.

– Komárom számomra nagyon sokat jelent. Ez olyan élhető és kedves város, hogy csak akkor észlelem, amikor idegenvezetek. Nemrég a Komenský Egyetemről érkezett egy csoport, és úgy nyilatkoztak, hogy ilyen szép, élhető várost már régen nem láttak. Csodálták, hogy a város ilyen szépen fejlődik. Ehhez a fejlődéshez szeretnék a jövőben is hozzájárulni – mondta Bende István.

Dél-Komárom kitüntetését, a Komárom Városért emlékérmet Fazekas László református püspök kapta példamutató egyénisége, és a mindennapi feladatokon túlmutató tenni akarásáért.

– Mindez a munkámnak, főként a közösség érdekében végzett munkámnak az elismerése, hiszen az egyházak mindig a közösséget hangsúlyozzák. Amikor Dél-Komárom városa ebben az elismerésben részesít, ez mindenképpen azt hangsúlyozza számomra, hogy a két város egyformán értékeli azokat a szervezeteket és közösségeket, amelyek a város és polgárainak érdekében munkálkodnak. Mindenképpen hangsúlyoznám az egységet, ami ebben a városban mindig  is megvolt, és jelenleg is meg van, és örülünk neki, hogyha ez az egység tovább erősödik – hangsúlyozta Fazekas László református püspök.

Stubendek László polgármester idén tíz Polgármester díjat adományozott azoknak a városunkbelieknek, akik kimagasló művészi, közösségi vagy szervezői tevékenységükkel öregbítik Komárom hírnevét. A város első emberének elismerésében Roberta Krmášková, Júlia Černeková és Jana Pipíšková a Slovenskí rebeli társulat tagjai, a dél-komáromi Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház, Hodek Dávid és Hodek Áron zenészek, a Komáromi Regionális Művelődési Központ, Borbély Alexandra színművésznő, Eva Gajdáčová egykori iskolaigazgató, Lakatos Róbert brácsaművész, Szénássy Edit gimnáziumi tanár, a RÉV Magyar Kultúra Háza és Kristóf Réka operaénekes részesült.

padWarning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, string given in /home/html/tvkomarno.sk/public_html/index.php on line 319