Felújítják a felnyitható kis Duna-hidat

145 ezer eurós összegből újul meg a felnyitható kis Duna-híd, amely állapota az elmúlt években sokat romlott. A júniusban kezdődő munkálatok jelentősen befolyásolják a közlekedést. Utoljára 2009-ben volt jelentősebb javítás a hídon, akkor az alsó tartószerkezetet javították. Most a felső útfelület újul meg teljesen, amelyben egy speciális acélszerkezetet is elhelyeznek, hogy a nyitás esetén elbírja a terhelést.

A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC a.s.) szervezésében megvalósuló munkafolyamat június elején indul. Az engedélyek szerint 8 hétig tart a munka, de a kivitelező STRABAG kft az időjárástól függően rövidebb idő alatt szeretné befejezni a munkát. A speciális szerkezet miatt teljes útzár lesz ebben az időben, ami jelentősen megnehezíti a közlekedést. A  gyalogosok és a kerékpárosok a járdák mindkét oldalát használhatják.

– Az egyeztetésen igyekeztünk a lehető legjobb feltételeket elérni, mert jelentősen megnehezíti a közlekedést a felújítás, amire viszont nagy szükség volt már. Elsősorban az Erzsébet-sziget terhelését igyekeztünk korlátozni. A széles tájékoztatás is lényeges, hogy az induló nyári turista forgalom is lehetőség szerint ne Komáromon keresztül haladjon – mondta el Keszegh Béla alpolgármester.

A forgalmat az Erzsébet-szigeten keresztül terelik, de néhány kivételtől eltekintve csak személyautók használhatják majd a terelőutat. A tehergépjárművek és autóbuszok a medvei határátkelőt használhatják. Egyes buszok a lezárás idején is használhatják az Erzsébet szigetet: a két Komárom között közlekedő buszjáratok (az Európa szálló előtti megálló a felújítás ideje alatt kimarad), a magyarországi gyárakba ingázó dolgozókat szállító buszok, illetve a helyi szolgáltató Arriva buszai.

– Bár néhány hétig kellemetlenséget okoz majd a felújítás, Komáromnak szüksége van arra, hogy az új híd mellett a meglévőt is rendbe tegyük – mondta el Bastrnák Tibor parlamenti és városi képviselő, hozzátéve, hogy a rossz műszaki állapotban lévő Vág-híd felújítása is belátható közelségbe kerülhet. Ebben Érsek Árpád, a Híd közlekedési minisztere is segít.

– Idén a tervezési szakasz zárulhat le, a jövő évben pedig már maga a felújítás is megtörténhet. Így mire az új Duna-híd elkészül, a Vág-híd is készen áll majd a megnövekedő forgalom fogadására. Emellett természetesen a komáromi északi elkerülő utat is a lehető leghamarabb meg kell építeni – hangsúlyozta a képviselő. Ugyancsak több egyeztetés volt a város vezetése és a parlamenti képviselők közt a határátkelő útfelületének felújításával kapcsolatosan.

vhWarning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, string given in /home/html/tvkomarno.sk/public_html/index.php on line 319