Irodalmi séta a Corvina Könyvtár budai műhelyében

Az Eötvös Utcai Alapiskola diákjai január 25-én megtekintették Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban a Corvina Könyvtár budai műhelye c. kiállítást.

A diákok a kiállított kódexek révén 1 órára az „időkaput” átlépve ismerkedtek meg Hunyadi Mátyás könyvtárának díszes corvináival, melyekről rengeteg új információt kaptak. A mintegy kétezer kötetet számláló gyűjteményből fennmaradt kétszázhúsz corvinát Magyarországon kívül Európa és az Egyesült Államok könyvtáraiban őrzik, ebből mintegy ötven darab látható a kiállításon. A diákok megtudták azt is, hogy a reneszánsz díszkönyvtár eredeti corvináiban megtalálható volt Mátyás címere, melyet a hamisítók igyekeztek kivágni. Csodálatos élmény volt látniuk a kor nagy egyéniségeinek, Vitéz Jánosnak, Janus Pannoniusnak a kézírását, Thúróczy János krónikáját, a szebbnél szebb iniciálékat, miniatúrákat, a díszes bársonykötésű kódexeket. A kiállított művelődéstörténeti szempontból fontos kézirat közül több darab első alkalommal került Magyarországon a nagy nyilvánosság elé.

A tanulmányi kirándulásnak továbbá része volt a könyvtári séta. Diákjaink közelebbről is megismerték az Országos Széchényi Könyvtárat, melynek korábban tulajdonnévi helyesírása jelentett számukra nehézséget. A séta folyamán kiderült számukra, hogy a könyvtár több mint tizenkétmillió dokumentumot őriz. Láthatták Széchényi Ferenc a könyvtáralapító könyveit, illetve a legkisebb, mindössze pár milliméter nagyságú könyveket is. A könyvtár működését illetően számos új információ birtokába jutottak, sőt maguk próbálták ki mi történik a kérőlapok leadása után, hogyan kerül a kért könyv, dokumentum az olvasóhoz.

 Az irodalmi kirándulás folyamán a diákok rengeteg információval, élménnyel gazdagodtak, valamennyien azt sajnálták, hogy az öt-hatszáz éves könyvekbe nem lapozhattak bele. Az azonban biztos, ha egykor a könyvtár használatára lesz szükségük már az olvasójegyek megváltásával otthonosan fognak mozogni a nemzeti könyvtárunkban.

Dr. Kovács Tünde igazgatóhelyettes