Újabb díjak az „eötvösös diákok” tarsolyában

Hiszek a boldogságban, a harmóniában, az embernek az a dolga, hogy harmóniát teremtsen magában és maga körül.” (Kaszás Attila)

Az 55. Jókai Napok kísérőrendezvényeként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Jókai Mór Alapiskola és a Komáromi Városi Művelődési Központ immáron tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált, mely a szép szó és a szép magyar versek ünnepe. Az idei megmérettetésre hetvenöt versenyző nevezett Pozsonytól Királyhelmecig, s a hazai versenyzők mellett az erdélyi diákok is képviseltették magukat.

A versmondó fesztivál Kaszás Attila, a fiatalon elhunyt komáromi származású színművészre való megemlékezéssel kezdődött. Fekete Irén, az SZMPSZ irodavezetője, Kaszás Attila gimnáziumi osztálytársának ünnepi köszöntőjét követően Rudolf Péter, budapesti színművész Kaszás Attilával, a pályatárssal, a baráttal kapcsolatos emlékeit osztotta meg a közönséggel. A hagyományokhoz híven a Jókai Színház bejáratánál lévő Kaszás Attila szobornál Komárom városa, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elhelyezte a megemlékezés koszorúját, majd valamennyi versmondó egy szál virággal tisztelget a fényév távolságban lévő művész emléke előtt.

A verseny három kategóriában, négy helyszínen zajlott. A zsűri tagjai Attila pályatársai, illetve hazai színművészek, előadóművészek, drámapedagógusok voltak: Dolmány Mária, Füsi Anna, Gubík Ági, Jókai Ágnes, Körömi Gábor, Lajos András, Mokos Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Szabó Viktor, Tóth Zsóka és Tóth Zsuzsanna.

A versmondók két költeménnyel, egy a romantika korából kötelezően választott szöveggel, és egy, tetszés szerinti költeménnyel készültek. Az elődöntőben a versenyzők mindkét verset előadták, majd a döntőben a bírálóbizottság tagjai által választott költeményt kellett a tizenkéttagú szakmai zsűri előtt előadniuk.

Az Eötvös utcai Alapiskola szavalóit a fesztiválon öt diák képviselte: Jančík Lilien, Fónad Lili, Kováč Lilla, Maczkó Fanni, Balla Kiara Priscilla, felkészítői pedagógusaik: Vrečič Katalin, Varga Rózsa és Kovács Tünde.

A zsűri döntése alapján a három kategória hetvenöt résztvevője közül húsz diák jutott a délutáni döntőbe, ahol intézményünket négy tanulónk képviselte. Kis előadóművészeink itt is bizonyítottak. Kováč Lilla, Maczkó Fanni és Balla Kiara Priscilla arany sávos besorolást, Fónad Lili az arany sávos besorolás mellé a Jókai Mór Alapiskola különdíját is elnyerte. Jančík Lilient az elődöntőben nyújtott teljesítménye alapján ezüst sávos besorolással minősítette a szakmai bizottság.

Versmondóinknak a gyönyörű eredményhez gratulálunk, további szép sikereket kívánunk!

Kovács Tünde