Meglopják a halottainkat!

 

Lelopják sírjukról a virágot. Nem egyszer, nem tízszer, rendszeresen. Nem csak mostanában, hanem évtizedek óta, s nem csak Komáromban, másutt is. S mi tűrjük, elviseljük, panaszkodunk, jelentjük... – nem történik semmi! Csupán – talán – annyi, hogy a vaskerítések leszedett részeit nem veszik át a gyűjtőhelyeken. Igaz, már nincs is mit lelopni, leadni.

Meglopják azokat, akik itt éltek, dolgoztak, adót fizettek, akik életük folyamán tettek is valamit e városért, utódokat neveltek – a város új polgárait – bizonyára becsületes emberekké, olyanokká, akik megbecsülik elhunyt szeretteik emlékét is, hisz ezt mutatja a sok szép gondozott sírhalom, amelyekről egyesek, mások (rászorulók?) lelopkodják az emlékezés virágait.

Vajon kik ezek? Néhányan, akik meggyalázzák a tisztességes polgárok gondoskodását, a temetőkben nyugvók sírjait. A város önkormányzata, a Duna Menti Múzeum, a Komáromi Múzeumbarátok Köre, a Protestáns Nőegylet, a Komáromi Magyar Gimnázium Baráti Köre, a Csemadok, az egyházak stb. szintén gondozzák az itt élt és munkálkodott jeles polgárok sírhelyeit. Mi vagyunk többen, a város tisztességes polgárai.

Mi vagyunk többen, a lakóhelyüket, otthonukat, környezetüket szépítő, rendezett körülmények között élő polgárok. Mert szépül a város. A polgármesterünk és az önkormányzat munkájának már látható eredményei vannak: játszóterek, felújított középületek, sportolásra/edzésre alkalmas helyek, bicikliutak, körforgalom; új fákat ültettek ki, javítják az utakat, nyírják a füvet, nyesik a fákat, felújítják a várrendszert; s egyre több az ide látogató turista. S azt is észrevehetjük, hogy sokan kedvet kaptak a lakókörnyezetük szépítéséhez is. Sok helyen – spontán kezdeményezésre – a tömbházak tövében (főleg nyugdíjasok) pár négyzetméteres kis virágágyasokat alakítottak ki; öntözgetik, kapálgatják, még rózsabokrokat is ültetgetnek, ahová lehet. A kutyások felszedik az ürüléket, (ha nem, akkor figyelmeztetjük őket), s a szelektív szemétgyűjtés is kezd megszokottá válni, (bár több kuka vagy gyakoribb ürítés kellene!). Reménykedünk a „közjóban” látva a városvezetők igyekezetet is.

„Csinálj valami jót! – ezzel az elnevezéssel indított oldalt a Facebook közösségi oldalán Kovács Dávid blogger, városi képviselő azzal a céllal, hogy megkönnyítse azok dolgát, akik segítséget szeretnének felajánlani másoknak.” (Új Szó 2017. aug. 22.) Újfajta segítség lesz ez a rászorulóknak. Az ötletgazda – képviselő – reméli, hogy mozgalommá terebélyesedik az ötlet, s közösségformáló hatása is lesz. Mi meg azt reméljük, hogy a „rászoruló”, ha máshonnan is kap segítséget, nem a temetőből fog lopni!

Újságíróink! Kérjük, foglalkozzanak a temetői lopásokkal kapcsolatos gondjainkkal, adjanak tanácsot! Mi mit tehetnénk még a közérdekért, kihez fordulhatunk, ki az aki segíthet? Ne érezzük azt, évtizedek óta, hogy tehetetlenek vagyunk. Kik azok, akik megkeserítik még a megemlékezéseinket is? Ezt kellene felderíteni! Tisztelt újságírók, riporterek, zsurnaliszták, közírók, levelezők, képviselő uraink, bárki, aki segíteni tud! Panaszos van elég. Kérdezzenek! Menjenek ki szombaton, szerdán (piacnapokon) valamelyik temető kapujához, s kérdezzék meg a sírokra friss virágot hozóktól, kinek loptak már a gondozott sírjairól virágot! Szinte mindenkinek! Érdekes történeteket fognak hallani. Lopnak friss csokrot, művirágot, koszorút, sírkőről bronz domborművet, kiültetett árvácskát, még „büdöskét” is, mécsest, növendék bokrot, kis fenyőt, söprűt, öntözőkannát, pici angyalkát, de még a sír körül munkálkodók táskáját is. Hallani fognak egy bicikliző férfiról is; aki, ha megszemléli az új „felhozatalt”, az onnan biztosan el is tűnik. Állítólag: sírokat gondoz – másutt lakókét – lefényképezi a rálopott virágokkal, így kap a gondozásért pénzt. Vajon igaz-e ez? De többen állítják! Néhányan levelezgetnek is a tolvajjal. A legszellemesebb írás így szólt: „Ne lopj! Majd ha Te is itt fekszel, Rád is hozok virágot.” Azt is hallani fogják, hogy nincs mit tenni, ez így van már régóta. Közeledik a halottak napja. Na, akkor aztán visznek mindent! Nem érdemes előre semmit kitenni!

A temetők, tudtommal, egyházi tulajdonban vannak, tőlük bérlik a temetőgondnokok. Gondnok – szép szó! „Az a személy, akinek a felügyeletére, gondjaira van bízva valami, valamely érték, aki hivatásszerűen gondot visel valamire stb.” Ők ugyan mostanában már igyekeznek rendben tartani a temetőt, kivágták a pelyhező, a korhadó fákat, lebetonozták a bejáratoknál az utat, beszedik a sírok bérleti díját: 10 évre egyes sírért 70 eurót, ha a gondozó egyházi adót fizet, akkor csak 50 eurót, a dupla sírokért természetesen többet; szerződést kötnek, számlát adnak. S a temetések körüli, rájuk tartozó munkát is végzik. De... „a lopások” nem rájuk tartoznak! „Jelentsék a városi rendőrségen!” De vajon hányan jelentik? Elmennek külön-külön? Hogyan bizonyítsák? Kijönnek-e megnézni az üres helyet? Minek? Talán térfigyelő kamerarendszer kellene. Egy időben ki volt írva az üzenőtáblára, hogy jelentsék a lopásokat, de már ez a kiírás is eltűnt. „Mit tehetünk? Kihez forduljunk?” – kérdezik a megszólítottak.

Tisztelt, választott képviselőink! Közösségünk megbízásából képviselje már valaki a mi érdekeinket! Juttassa kifejezésre a megkérdezettek, megkárosítottak ajánlásait, tanácsait. Kérdezzék az érintetteket! Valaki talán tudja is a megoldást. Lehet, hogy ezek a „viráglopások” nagyobb gondjaink mellett jelentékteleneknek, elhanyagolhatóknak tűnnek, de „sokunknak” keserítik meg a mindennapjait.

Ősz lesz. November elsején mindenszentek, másodikán halottak napja, negyedikén választások. A temetőkben a város polgárai nyugszanak, „nyugodnának”. Ők is szerették ezt a várost, s mi, a mostani polgárai is – akik „sokan” vagyunk, szeretjük. Ez a lakóhelyünk, itt az otthonunk, s majd mi is itt „nyugodnánk” a temetőkben.

Móriczné N. Ilona és sokan,a megkérdezettekWarning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, string given in /home/html/tvkomarno.sk/public_html/index.php on line 319