Shakespear-i nagyságú remekmű a Jókai Színházban

Áprili 27-én mutatták be a Komáromi Jókai Színházban Katona József Bánk bánját Hargitai Iván rendezésében. A produkció a teátrum ünnepi 65. évadának kiemelt előadása. A komáromi Bánk bán rendezője vallja: Katona József alkotása shakespear-i nagyságú remekmű azért is, mert könnyen átemelhető a  jelenkorba. Rendezésében  nem egy hagyományos, 13. századbeli kosztümüs előadást látunk, hanem egy kortárs és rendhagyó alkotást, amelynek szereplőit az érzelmek, az elnyomás, a hatalomvágy, a politika által gerjesztett indulataik sarkallják sorsdöntő cselekményekre.

– Ez egy nagyon sokrétegű darab, melyben csak egy szólam a politika. Ezen kívül van még öt-hat különböző történet. Biberachnak bosszútörténete, Ottó nővéréhez való viszonya, Melinda és Bánk viszonya, valamint Ottó és Melinda viszonya. Ezek mind különböző típusú történetek, és ettől nagyszerű Katona története, amely egy nagyon bonyolult szövete annak, mit értünk az alatt, hogy történelem. Nem tudjuk, hogy egy barátság hogyan megy tönkre, vagy hogyan alakul a politika hatására, de akár egy házasságot vagy szeretői viszonyt is megváltozhat a politika – nyilatkozta Hargitai Iván rendező.

A címszerepet a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Tóth Tibor alakítja. A talpig feketébe öltözött Bánk bán elbukik. Politikusként nem következetes: a békétleneket csitítja, ám saját érzéseit csitítani nem tudja. Fájdalma királynő-gyilkosságra szítja. Férjként is kudarcot vall, hiszen nem hallgatja meg a szeretett nőt, nem bocsájt meg neki.

– Addig tart a törvény, a szabály, a király iránti tisztelet és a hazaszeretet, amíg személyesen nem lesz érintett. Viszont amikor Bánk személyesen is érintett lesz, az egész felborulés megváltozik, a helyzetet már nem tudja tovább fenntartani. Úgy gondolom, hogy ez abszolút normális emberi magatartás. Sajnos láttunk már ilyet, és ez az ő kudarca is – mondta el Tóth Tibor.

Melinda hófehér, jelmezében és jellemében egyaránt. A fiatal Ladányi Júlia által megformált asszony minden szempontból áldozat. Nincs rá tekintettel sem csábítója, sem férje.

– Rettenetesen nehéz őrült nőt játszani, aki viszont nagyon tisztalelkű, csak jót akar, de egy váratlan fordulat tönkreteszi az életét. És ebbe beleőrül. A szerep megformálása nagy kihívások elé állított, de bízom benne, hogy sikerült –  mondta el Ladányi Júlia.

A produkció rengeteg színészt, gyermekszereplőt, táncost és zenészt vonultat fel. Gertrudisz királynét Bandor Éva, öccsét Ottót Béhr Márton alakítja. Biberachot Szabó Viktor, Petur bánt Mokos Attila játsza. II. Endre szerepében Skronka Tibort, Tiborcként Fabó Tibort, Izidóraként Drága Diánát láthatja a közönség. A látványos, palotaként és parlamentként egyaránt értelmezhető díszletet Horesnyi Balázs tervezte, a jelmez Kárpáti Enikó munkája. Az előadás zenéjét Dobri Dániel szerezte, mozgásvilágát Cortés Sebastian koreografálta.

padWarning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, string given in /home/html/tvkomarno.sk/public_html/index.php on line 319