Több pályázat előkészítése zajlik

Több városi fenntartású intézmény és szolgáltatás fejlesztését is pályázati támogatásból szeretné finanszírozni a város. A képviselők jóváhagyták, hogy a város megtegye a sikeres pályázathoz szükséges előkészületeket, adott esetben az önrészhez szükséges pénzösszeget.

A Ferencesek utcai óvoda bővítését célozza az egyik pályázat, melyből a tervek szerint 200 ezer euróból újítanák fel az óvoda egyik épületrészét, hogy ott egy újabb osztályt alakítsanak ki, mivel az óvodába rendszeres a túljelentkezés.

Keszegh Béla polgármester elmondta, pár héten belül befejeződik a Víz utcai Tulipán óvoda felújítása, amely közel 190 ezres magyar állami támogatásból újult meg. A benei óvodát január elsejétől átvette a református egyház, előreláthatólag május folyamán költöznek át a teljesen új épületbe a Bauring városrészben. Itt bölcsőde is létesül.

A város idén elsődlegesen a Jókai Mór Alapiskola és a Komensky utcai alapiskola épületeinek hőszigetelésére szándékozik pályázni, de az összes városi fenntartású iskola épületeinek hőszigetelését érintő tervdokumentációt frissíteni fogják, hogy a jövőben mindegyik tanintézmény esetében késlekedés nélkül be lehessen nyújtani a vonatkozó pályázatokat.

Támogatásból fejlesztenék az idősgondozást is. A város  gondozói központot alakítana ki az Ispotály utcai idősek otthona szomszédságában lévő lakásokban. A képviselők 40 ezer eurót hagytak jóvá az elképzelés tervdokumentációjának kidolgozására. A beadvány konkrét pályázati kiírásra is készül, amelyet április végéig kell benyújtani. Ugyancsak pályázna a város új, hőszigetelt jármű vásárlására a gondozói szolgálat számára. Jelenleg egy 11 éves személyautóval szállítják ki az ebédeket mintegy 36 ügyfélnek, miközben évről évre emelkedik a szolgáltatás iránt érdeklődők száma, ezért szükségessé vált egy új ételszállító gépkocsi beszerzése.

További támogatási kérelem szerint Komárom legforgalmasabb részein ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat alakítanának ki. A lefedettség érintené belvárost – a Klapka teret, a Jókai utcát, a Nádor utcát, a Tiszti pavilont, egészen az Öregvárig –, továbbá a Kassai utcai buszpályaudvar környékét is. Összesen 10 hotspotot – internet-hozzáférési pontot – telepítenének a városban. A fejlesztés összköltsége 15 ezer euró, siker esetén a 750 euróval járulnak hozzá a kiadásokhoz.